29 Nisan 2015 Çarşamba

Modernite



Hayatı disiplin almak ve herkesin yabancı olduğu ve her an yangın yerine dönecek yerleri ve kitleyi zapt etmek modern çağın en çok kafa yorduğu bir şeydir.

Orta çağda da gezginler hem geleneksel olarak hem de üniversiteli serseri gençlerin gezmesi entellektüel zenginlik sağlıyordu. Boş zamana sahip aylak insanların olması çok önemli oluyor. Gezgin dervişler gibi gezerler ve kültürlere zenginlik katarlar.

Modernite ise alacakaranlık bir durumdadır. Kamusal alanda kendi hayatına bıraktığınız bir durumda düşmanlık edecek bir kitleyi disipline etmek gereklidir, sanayi bunu başardı. Disipline uyan hak bir bakıma örseleniyor ve olağanlaşıyor. Biz bu günlerde çok fazla sayıda husumet üreten bir dünyadayız. Emek ve sermayenin temeline dayanan şehir dokuları buharlaştı. Gelişen yeni orta sınıflar bir sınıf siyaseti güdecek durumda değiller ve kimlik siyaseti güdecek durumdalar çünkü ellerinde insanların kimlik diye bir şeyler kalmadı aslında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzlenim bırakmak

İlişkilerde değişim ve gelişimde yakalanılması gereken en önemli şey bire bir ilişkidir. Bir insana baktığınızda karizmatik dediğiniz şe...