28 Nisan 2015 Salı

Hangi batı



Terimler çok zayıf batı medeniyeti diye bir şey yok avrupa da hakim olan eski çağ medeniyi vardı. Bu romayı da kapsamktadır.Yunanistan; sporun, demokrasinin, siyasi kültürün, felsefenin çıktığı yerdir. Bütün toplumlar da bir danışma gurubu vardır. Bu demokrasi değildir. Yunan'da demokrasi dediğimiz bir kurum ortaya çıkıyor.

Eski çağ medeniyeti hristiyanlığın orta çıkması ile sonlanmıştır. Milattan sonra 3. yüzyılda batı romanın çöküşü ile birlikte orta çağ başlamıştır. Orta çağ hristiyan avrupa medeniyetidir. Bu medeniyet. 1500 lerin ortalarına değin sürer ve orada yeniden son derece kesikin bir dönüşüm baş göstermiştir. Bu ortaçağlar üçe ayrılmıştır.

Ortaçağ hristiyan medeniyetin özellikleri ile yeni çağda kavramı yani din dışı avrupa medeniyeti arasında bir bağ kuramazsınız. Batı dediğimizde hani batı? Hristiyan avrupa medeniyetine karşı bir savaş açmıştır ve onu yıkmıştır. Organik bir süreç değil tarihte ilk defa dinden nemalanmayan bir batı ile karşı karşıyayız. İlk defa dine dayalı olmayan kurum felsefe bilimidir. Yani laik kurumdur. Batıdaki felsefe dinden nemalanmıyor ama karşı da çıkmıyor.

Yeni çağda ise akıldan Tanrı'ya giden kablo kesiliyor ve akıl yani felsefenin ana dinamosu olan akıl bu sefer medeniyetin besleyecisi konumuna geliyor. Bir bakıma akıl tanrılaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzlenim bırakmak

İlişkilerde değişim ve gelişimde yakalanılması gereken en önemli şey bire bir ilişkidir. Bir insana baktığınızda karizmatik dediğiniz şe...