12 Nisan 2016 Salı

Özgüven Kuralları



Eleştirilen çocuklar artık yapacağı şeyleri yapamaz hale geliyor ve çocuk yarışı sevmez ve kıyaslanmayı istemez. Çocuğu idareli şekilde övmeliyiz ama abartmamalıyız. Çocuğu gereksiz yere övmekte çocuğu mahvetmektedir.

-Şartsız sevmek: Çocuğunuzu şartsız sevin.

-Güvenmek: Ona güvenin. Sorumluluk alıp başarı hissini yakalamasına yardımcı olun. 

-Dikkatli dinlemek: Çocuğunuzun anlattıklarını dikkatli ve kesintisiz dinleyebilmek için zaman ayırın, onu göz teması kurarak dinleyin.

-Sınırlar koymak: Bazı kuralları koymanız gerekecektir. Uyarılarınızı tekrar etmekten kaçınmayın. Kararlı ve açık bir şekilde uyarın, doğru davranacağına güvendiğinizi hissettirin.

Çocuğa aşırı özgüven vereyim derken çocuk çok pof poflama sonucu narsist olabilir ve çocuk kendini herkesten üstün görür ve hayatta mutsuz bir çocuk olarak ömrünü sürdürür.


-Sınırlı riskler almasını desteklemek: Çocuğunuzun değişik yemekleri denemek, yeni bir arkadaş edinmek, bisiklete binmek gibi yeni deneyimlerde bulunmasını destekleyin. 

-Yanlışlara geçiş serbestliği: Risk almaya başlayınca yanlışlar da başlar. Bunlar onun özgüveni için değerli deneyimlerdir. Yanlışlarını bağışlamanız çocuğunuzun kendi hataları ile daha kolay baş edebilmesini sağlayacaktır.

-Pozitifi yüceltmek: Her çocuk cesaret bekliyor. Onun iyi başardığı şeyleri övmeniz ve bunu duyması yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzlenim bırakmak

İlişkilerde değişim ve gelişimde yakalanılması gereken en önemli şey bire bir ilişkidir. Bir insana baktığınızda karizmatik dediğiniz şe...