15 Ekim 2018 Pazartesi

 

Kayalarında yürüdüğünü biliyor musunuz. Kayalar hareket ediyor arkasında iz bile bırakabiliyor. 1940'dan günümüze kadar bilim adamlarının dikkatini çeken olayı herkes merak ediyordu. Kayalar 1 sene içerisinde 224 metre hareket edebiliyordu. Bu taşlar, hayvanlar tarafından itilen taşlarda değildi, bazıları 300 kg olan taşların hareket etmesi zaten meraklı olan insanı cezbetmeye yetiyor ve artıyor.



Bilim adamları bu gizemli olayında sırrını çözdü. PLOS One araştırma sonuçlarına göre; Kayaları hareket ettiren rüzgar, yağmur ve buz. Rüzgar ve buz kayaları ilerletiyor ve yönünü değiştiriyor. Yağmur ve rüzgar ise aşındırıyor. 

1995 senesinde, Amherst'te bulunan Massachusetts Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yaptıkları analizlerle kendilerinden önceki araştırmaları doğruladılar. Hatta daha yüksek isabetli fiziksel analizlerle buz tabakası olmaksızın bile rüzgarın sert estiği zamanlarda (ki bu hız bölgede saatte 140 kilometreye kadar çıkabilmektedir) kayaları milim milim hareket ettirebileceği ispatlandı.

Soğuk bir kış sabahı kayaların nasıl hareket ettiği videoya çekildi, Akışkanlar mekaniği ile yapılaca basit bir analizle böylesi bir akış ile kayaların hareket edebileceği gözlemleniyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzlenim bırakmak

İlişkilerde değişim ve gelişimde yakalanılması gereken en önemli şey bire bir ilişkidir. Bir insana baktığınızda karizmatik dediğiniz şe...