14 Nisan 2016 Perşembe

Din ve hayatın anlamı



Kamu personeli sınavına çalıştığımız kadar Allah'ın kelamına ne kadar çalışıyoruz? bakan olabiliriz, kral olabilir, bir insan her şey olabilir ama bunların hiçbiri öldükten sonra bir işe yaramaz. Öldüğümüz zaman er kişi ya da hatun kişi niyetine göre namaz kılınır. Bankadaki hesabınız ya da çocuklarınız size hiç bir şey yapamaz. Kuran yaşam ve ölüm mantığı vermektedir.

Bütün hesaplarımızı bu gerçek üzerine yapmalıyız. Öldükten sonra ne gerçek ise öldükte sonra da önemli olan o dur.

İnsanı diğer varlıklardan ayıran, sorgulama yetisidir. Heideger’in “Varlık ve Zaman” kitabında üzerinde durduğu bu konu şöyle ifade edilir: “insan öyle bir yaratıktır ki varoluşun yalnızca belli nitelikleri değil, başlı başına kendisi onun için sorunsaldır.

Bir çok yalı görüyoruz ama onların sahibi çoktan ölmüştür ya da ne kadar çok nesil geçmiştir o yalının sahibi olan dünyada kalıcı çok şey yok ama esas kalıcı ahiret yatırımlarıdır.


 Çünkü insanlar kendi durumlarıyla bir sorun, ikilem, endişe kaynağı, umut ilkesi, külfet, armağan, yılgı ya da saçmalık olarak yüzleşebilen özgün hayvanlardır.” İnsanın bu durumunun en belirleyici sebebi ise; kendi varlığının sonluluğunu bilmesi ve ölümün gölgesinde yaşayan tek canlı olmasıyla açıklanabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzlenim bırakmak

İlişkilerde değişim ve gelişimde yakalanılması gereken en önemli şey bire bir ilişkidir. Bir insana baktığınızda karizmatik dediğiniz şe...