17 Nisan 2016 Pazar

Kaygının Önündeki Engel



Kaygıyı yenmek için gelecekte değilde şu anda ne yapabilirim diye düşünmeliyiz, ne düşünürsem nasıl daha iyi olur diye düşünmeliyiz.
Bu sınav kaygısını daha iyi anlamamız için neye benzediğini yani belirtilerini bilmemiz gerektiğini söyleyen Bayramkaya; "Bu belirtiler yoğun düzeyde hissedilen fizyolojik belirtiler (kalp atışlarında artış, bacakların titremesi, ellerin terlemesi ya da yüzün kızarması), bilişsel belirtiler (odaklanamama, konsantre olamama ve bunun sonucu okuduğunu anlayamama ya da bilgilerini hatırlayamama), duygusal belirtiler (yoğun korku ve endişe) şeklindedir. Bunlara ek olarak kaygı ve stres yaratan durumlardan (sınava hazırlanmak ya da sınav anı) ya da kişinin zihninde sınav ile ilgili yarattığı felaket senaryolarından kaçma ya da kaçınma gibi davranışsal tepkiler de söz konusudur.
Öğrenciler çalıştıkları için güven içinde olması ve kendisine güvenmesi çok önemlidir. Sınav zamanında kaygı çok uzun sürmez bir kaç soru çözdükten sonra bu kaygı yok olacaktır. Sınav esnasında dikkat dağılmaya doğru gidebiliyor.
Sınav başlamadan nefes almak ve rahatlamak öğrencilere faydalı olacaktır, oksijeni almaları ve sakin olmaları için ara duraklar belirlemeli ve zihinde kendisine faydalı olacak düşünceleri üretmelidir.Sınav başladıktan on dakika sonra kaygı yavaş yavaş düşer ve kaygılıyım çok normal ama sonra geçecek demek bile fayda sağlayacaktır.

Çankırı Tuz Lambası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzlenim bırakmak

İlişkilerde değişim ve gelişimde yakalanılması gereken en önemli şey bire bir ilişkidir. Bir insana baktığınızda karizmatik dediğiniz şe...